1916

Följ våra 100 år

Den 27 oktober 1916 spelades den första föreställningen Ett drömspel på Lorensbergsteatern. I hundra år har det varit teater, bio och teater igen i den anrika och numera K-märkta byggnaden. Detta kommer att illustreras under hösten med utställningar i foajén, rundvandringar och andra aktiviteter.

I vårt Jubileumsprogram kan du läsa om allt som hänt på Lorensbergsteatern under dessa 100 år. 

Följ oss gärna på vår tidsresa!

Första teaterperioden 1916 - 1934

Lorensbergsteatern byggdes 1916 av krögaren och visionären Sophus Petersén. Han drev redan Värdshuset i Lorensbergsparken och hade hört ryktas att politikerna ville förändra parken. För att få fortsätta med ytterligare nöjen och blidka politikerna lät han bygga teatern med "amerikansk fart". Det innebar treskift och hårt arbete. På mindre än 6 månader stod Lorensbergsteatern klar. Invigningspjäs var Strindbergs Ett drömspel, den 27 oktober 1916. Den åtföljdes av många fantastiska produktioner. Lorensbergsteatern blev snabbt känd som scenen med moderna lösningar och fantastiska scenografier.
 

Bioperioden 1934 - 1987

Lorensbergsteatern blev Lorensbergs Bio 1934, när Göteborgs Stadsteater stod klar på Götaplatsen. Scenen gränsades av med hjälp av järnridån och bioduken sattes upp framför. Genast blev Lorensbergs Bio en av de finaste s k premiärbiograferna i Göteborg. Första spelfilmen var "Det hände en natt" med Claudette Colbert och Clark Gable i huvudrollerna. Premiärerna avlöste varandra och dekorationerna utanför teatern blev allt mer spektakulära. Bio blev det stora folknöjet.

Andra teaterperioden 1987 - 2016

I juni 1987 hade Galenskaparnas och After Shave första långfilm Leif premiär - på Lorensbergs Bio. Ensemblen kände genast att den gamla teaterlokalen hade något visst. Efter en kort förhandlingt med Svensk Filmindustri, blev ett andrahandskontrakt skrivet. "Stinsen brinner" hade premiär i oktober samma år. De första bänkraderna flyttades ut och en provisorisk scen byggdes framför järnridån, för bakom var Teaterhistoriska museet kvar. Det blev 634 platser kvar till publiken och de vallfärdade. Efter drygt två intensiva år, med 6 föreställningar i veckan, flyttade produktionen upp till Stockholm. För att teatern skulle fortsätta leva, hyrdes den ut till bl a Dramaten. Därefter följde gästspel och egna produktioner hand i hand. 1993 flyttade Teaterhistoriska museet ut från delar av huset och hela scenen kunde äntligen tas i besittning.

Teaterglimtar

Vår 100-åring har många spännande vinklar och vrår, både ur arkitektonisk och teaterteknisk synvinkel. Vi har filmat korta snuttar från olika ställen i vårt fina hus.